português | español | english | français |

logo

Cerca a la base de dades

Base de dades:
FONS
Cercar:
VEHI CONTOS, PERE []
Referències trobades:
Mostrant:
1 .. 4   en el format [Estàndard]
pàgina 1 de 1


1 / 4
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Les Memòries del cadaquesenc Melitón Escofet 1888-1957 / Pere Vehi Contos, Èrika Serna, Pep Vila, Adrià López Sala



El Papiol : Farell Editors, 2023
144 p., 51 làm. : il. col. ; 24 cm
ISBN 9788417116743

El cadaquesenc Melitón Escofet París (1870-1960) va deixar escrites, en castellà, unes memòries sobre el que s'esdevingué a Cadaqués en el curs dels anys 1888-1957. Els apunts, molt espaiats en el temps, són una nova aportació, fins ara desconeguda, de la vida quotidiana d'un poble de l'Alt Empordà, dels esdeveniments que la trasbalsaven. Són el testimoni de primera mà de la vida d'un home dominada pel treball, l'agricultura, la pesca, l'espai familiar, l'observació del temps i els seus efectes, l'arribada de la llum elèctrica, del cine, etc. Escofet, que fou un home de dreta, va viure de primera mà la proclamació de la República, els fets de 1934, la Guerra Civil (1936-1939), la dura postguerra marcada per la repressió i la misèria. (Editorial).



Matèries: Memòries ; Anecdotari ; Vida quotidiana ; Societat
Matèries: Escofet París, Melitón (1870-1960)
Àmbit:Cadaqués
Cronologia:1888 - 1957
Autors add.:Vehi Contos, Pere ; Serna i Coba, Èrika ; Vila i Medinyà, Pep ; López Sala, Adrià
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat de Barcelona; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili; B. Ramon Bordas i Estragués (Castelló d'Empúries); B. Víctor Català (L'Escala); B. Fages de Climent (Figueres); B. Carles Rahola (Girona); B. Jaume Vicens Vives (Roses)


Enllaç permanent a aquest registre



2 / 4
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Els Kontos : una nissaga de bussos i corallers : de Grècia a Cadaqués / Konstantí Kontos, Erika Serna, Pep Vila, Pere Vehi Contos
Kontos, Konstantí


2a ed.
[Sant Vicenç de Castellet] : Farell Editors, 2021
268 p. : il. ; 24 cm
ISBN 9788417116392

A la Costa Brava i a Cadaqués algunes famílies han deixat emprempta. És el cas de la família i companyia de bussos grega, els Kontos, entre finals del segle XIX i meitat del segle XX. Es dedicaren a la pesca d'esponges, i sobretot del corall perquè donava més rendiment, i desballestaven vaixells enfonsats o reparaven cascs de grans embarcacions, pels quals eren molt sol·licitats a Barcelona, a Palma de Mallorca o a Portvendres. S'acabaràn establint a Cadaqués. (...) També els Kontos van influir en l'obra d'importants artistes. El 1910, Pablo Picasso, en una estada a Cadaqués, va pintar a l'oli "Barca grega a Cadaqués" i altres dibuixos. El 1974, Salvador Dalí, en inagurar el Teatre-Museu de Figueres, va col·locar al balcó de la façana un maniquí vestit de busso. La darrera part del llibre està dedicada a la pesca del corall, donada la transcendència que va tenir a la costa de l'Empordà aquest negoci de la pesca i la comercialització com a objecte sumptuari. S'han seleccionat i transcrit alguns textos sobre aquesta matèria, poc coneguts, que donen fe d'aquesta activitat, de la febre de l'or vermell a les nostres costes al llarg d'alguns períodes dilatats de la nostra història.



Matèries: Famílies ; Pesca marítima ; Pescadors ; Indústria del corall
Matèries: Kontos, família
Àmbit:Grècia ; Cadaqués ; Costa Brava
Cronologia:[1917 - 2019]
Autors add.:Serna i Coba, Èrika ; Vila i Medinyà, Pep ; Vehi Contos, Pere
Localització: B. Comarcal (Blanes); B. Ernest Lluch (Girona); B. Municipal de Celrà (Celrà); B. Just M. Casero (Girona); B. Lluís Barceló i Bou (Palamós); B. Central Xavier Amorós (Reus); B. Octavi Viader i Margarit (Sant Feliu de Guíxols)


Enllaç permanent a aquest registre



3 / 4
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Un tractat cadaquesenc de pastisseria i confiteria de final del S. XIX / presentació de Pere Vehí Contos ; pròlegs de Jaume Fàbrega i Salvador Garcia-Arbós ; introducció, transcripció i notes a cura d'Enric Prat, Èrika Serna i Pep Vila



Cadaqués : Bar Boia, [2017]
93 p. : il. col. ; 16 cm

Amb una presentació del propietari Pere Vehí Contos, la introducció, la transcripció i notes a cura dels filòlegs Enric Prat i Pep Vila, i la historiadora Erika Serna, ha estat editat pel Bar Boia de Cadaqués, un receptari de pastisseria i confiteria. L'original va ser fet per un pastisser de Cadaqués, que el propietari atribueix amb cautela a Melitó Escofet, i és fruit de l'aprenentatge de l'ofici fet a dos obradors diferents -can Gassiot, 1887-88, i can Burch de Girona, 1888-89-. En conjunt, conté un inventari ben extens de tot allò que algú que aprenia l'ofici en aquell moment en una confiteria de les nostres comarques podia saber fer: confitures, codonyat, cabell d'àngel, gelatines, productes amb rovell d'ou, amb merenga i amb crema, menjar blanc, mató de monja, flaones, pastes (ensaïmades, bollos, rosquilles, coques, secalls ...), pans de pessic i bescuïts, pasta de full, coques, tortades, bunyos (anomenats brunyols i crespells), neules i neules de canó, carquiyolis, borregos, melindros, sucre cremat, ametlles garrapinyades, confits, torrons, panellets, mantecados, crocants, sorbets, esponjats .. En el camp de les begudes, hi apareixen: orxates, rosolis, essències de poncem i xarops. El seu tret lingüístic més peculiar és que sovint barreja català i castellà, no pas bilingüisme, sense solució de continuïtat en una mateixa recepta i, fins i tot, dins una mateixa frase. Tanquen l'edició l'índex de receptes i una relació dels ingredients apareguts i dels estris de cuina emprats, així com una bibliografia mínima sobre el tema. Els experts en gastronomia catalana, prof. Jaume Fàbrega i el periodista Salvador Garcia-Arbós, aporten dos pròlegs que emmarquen el manuscrit cadaquesenc dins d'un context, més general i l'altre més local. Sorprenen aquest tipus de receptaris per les moltes hores de dediðcació que cal esmerçar en l'elaboració de la majoðria de les receptes. Les preparacions, les mesures dels ingredients i les tècniques culinàries apareiðxen recollides amb molt detall. El llenguatge és planer i molt entenedor, com no podia ser de cap més manera. Cal considerar com es tracta d'un moment en què la transmissió dels coneixements era via oral, dïaquí també l'excepcionalitat del manuscrit en un paratge com la població de Cadaqués, pocs anys després de la misèria que va portar la plaga de la fil·loxera a tota la comarca, i que va empènyer al jove aprenent de pastisser a sortir del poble a aprendre un ofici que més tard exerciria de tornada a casa. Com la memòria és feble, és molt útil intentar deixar escrit tot allò important, encara que costa creure que en tants pocs anys d'aprenentatge el jove Melitó pogués participar en l'elaboració de tots aquest productes, així que més aviat semblaria que només es va limitar a copiar les receptes.



Matèries: Costums alimentaris ; Receptes culinàries ; Fonts documentals
Àmbit:Cadaqués
Cronologia:[1887 - 1889]
Autors add.:Prat, Enric (Ed.) ; Serna i Coba, Èrika (Ed.) ; Vila i Medinyà, Pep (Ed.) ; Vehi Contos, Pere (Pr.) ; Fàbrega i Colom, Jaume (Pr.) ; Garcia-Arbós, Salvador (Pr.)
Autors add.:Bar Boia de Cadaqués
Localització: B. Carles Rahola (Girona); B. Fages de Climent (Figueres); B. Ramon Bordas i Estragués (Castelló d'Empúries); B. Pere Calders (Llançà)


Enllaç permanent a aquest registre



4 / 4
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Els Kontos : una nissaga de bussos i corallers : de Grècia a Cadaqués / Konstantí Kontos, Erika Serna, Pep Vila, Pere Vehi Contos
Kontos, Konstantí


[S.l.] : Bar La Boia, [2019]
267 p. : il. ; 24 cm

A la Costa Brava i a Cadaqués algunes famílies han deixat emprempta. És el cas de la família i companyia de bussos grega, els Kontos, entre finals del segle XIX i meitat del segle XX. Es dedicaren a la pesca d'esponges, i sobretot del corall perquè donava més rendiment, i desballestaven vaixells enfonsats o reparaven cascs de grans embarcacions, pels quals eren molt sol·licitats a Barcelona, a Palma de Mallorca o a Portvendres. S'acabaràn establint a Cadaqués. (...) També els Kontos van influir en l'obra d'importants artistes. El 1910, Pablo Picasso, en una estada a Cadaqués, va pintar a l'oli "Barca grega a Cadaqués" i altres dibuixos. El 1974, Salvador Dalí, en inagurar el Teatre-Museu de Figueres, va col·locar al balcó de la façana un maniquí vestit de busso. La darrera part del llibre està dedicada a la pesca del corall, donada la transcendència que va tenir a la costa de l'Empordà aquest negoci de la pesca i la comercialització com a objecte sumptuari. S'han seleccionat i transcrit alguns textos sobre aquesta matèria, poc coneguts, que donen fe d'aquesta activitat, de la febre de l'or vermell a les nostres costes al llarg d'alguns períodes dilatats de la nostra història.



Matèries: Famílies ; Pesca marítima ; Pescadors ; Indústria del corall
Matèries: Kontos, família
Àmbit:Grècia ; Cadaqués ; Costa Brava
Cronologia:1917 - 2019
Autors add.:Serna i Coba, Èrika ; Vila i Medinyà, Pep ; Vehi Contos, Pere
Autors add.:Bar la Boia de Cadaqués
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat Rovira i Virgili; Arxiu Nacional de Catalunya; B. Salvador Raurich (Begur); B. Ramon Bordas i Estragués (Castelló d'Empúries); B. Fages de Climent (Figueres); B. Carles Rahola (Girona); B. Jaume Vicens Vives (Roses); B. Pere Calders (Llançà)


Enllaç permanent a aquest registre



pàgina 1 de 1

Base de dades  FONS : Formulari avançat

   
Cercar:
en el camp:
 
1     
2   
3